Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Nevem: ARAZ. A végén csak egy Z.

Új étterem a Continental Hotel Zara falai közt

Felajzottan várta a nagyközönség és a szakma az új budapesti étterem megnyitását. A Dohány utcai ARAZ étterem különlegessége nemcsak a különleges magyar–francia étlap és az egyedi belsőépítészeti kialakítás, de az is, hogy a neki otthont adó új Continental Hotel Z▲ra a hányatott sorsú Continental Szálló épületében kapott helyet, melyet az új tulajdonos méltóképpen újított fel.

2010.10.01 13:14     |     Szerző: BJI   

hungariafurdo_bej_allo_zara02_600Az ARAZ igazi gasztronómiai ritkaság az egyre bővülő budapesti kínálatban. A modern és alapjában egyszerű vonalvezetésű – bár részleteiben rafinált – berendezés hagyja érvényesülni a Barka Áron által vezetett konyha magyar és  francia kínálatát.

A kövek mesélnek

Az ARAZ Étterem Budapest egyik történelmi negyedében, a Dohány utcában, az egykori Continental Szálló és Hungária Fürdő helyén található, a Continental Hotel Z▲ra önálló éttermeként. Maga az épület nagy és színes múltra tekint vissza.

A mai Budapest fejlődésének alapjait a hírneves 1838-as árvíz vetette meg, így a kiegyezés után érezhető ipari, gazdasági fellendülés talált elég üres telket a nagy házépítésekhez. Ez volt a Kis- és Nagykörút közötti városrész igazi felfutásának ideje. A millennium ünneplésétől felajzott befektetők bérpalotákat építettek. Ebbe tartozott bele a Hungária Fürdő építésének ideje is. Az 1840-es évektől már Hungária néven emlegetett fürdőt az 1897-ben a Ringer család vásárolta meg, és modern fürdőkomplexummá alakította át. A Nyár utca felől nyílt a kőfürdő, a hatvan kád- és a négy gőzfürdő, a Klauzál utca felől pedig a gyógyvizes népfürdő várta a vendégeket, ezerötszáz kabinnal, büfével és külön úgynevezett divatosztállyal. A tíz évvel későbbi bővítés után egy úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, oszlopos úszócsarnok is helyet kapott benne. Újabb húsz év után a hangsúly eltolódott: a népfürdő fontossága elveszett – feltehetően a környék bérpalotáinak víz-csatorna ellátottsága miatt is, viszont a piac szállodára éhezett.


araz_belso2_832


Ekkor épült a Continental. Sem a háború, sem az államosítás nem tett jót a két épületnek – mindenesetre a fürdő – vagyis a szálloda mai recepciós csarnoka még vegetált egy darabig: Bányász (később Honvéd) Színház, Fővárosi Nagy Varieté lett, legvégül Tarka Színpad 1963-ig. Azóta – a felújításig – csak omlott, pusztult.

1 2
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás