Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Könyvajánló

A bor filozófiája

Új sorozat világhírű magyar borászokról

A Jaffa Kiadó gondozásában jelenik meg az idei Budai Borfesztiválra Kántor Endrének A bor filozófiája-sorozatából az első három kötet, melyek egy-egy neves magyar borász portréját rajzolják meg. Életükkel, világlátásukkal, ars poeticájukkal és boraikkal ismerkedve az olvasó képet kaphat a magyar borvidékek és a hazai borkultúra jellegzetességeiről is.

2010.09.03 08:46     |     Szerző: jaffa   


„Azt mondják, a bor olyan, mint a borász. Van is benne igazság bőven, minél többet kóstolunk, annál biztosabb. Vajon mitől lesz olyanná a bor, ahogy szeretjük? (A technológián túl, persze.) Hogyan formálja egy személyiség a végeredményt? Min nevet, szomorkodik, röhög, sír, min elmélkedik egy borász készítése közben?

Ilyen kérdésekre kerestem a választ, és a keresés közben rengeteget tanultam a borászoktól, akik elmesélték, ők mit tapasztaltak, mire jöttek rá, ők mit tanultak. Ezek a könyvek nem pszichológiai tanulmányok. Nem mélyre hatoló és alapos művek, nem az igazság feltárásai. Nem is Hamvas Béla örökbecsű munkájának folytatásai (hogy is lehetnének?) Pillanatképszerű elmélkedések ezek a kiválasztott borászokkal, leírásai annak, milyennek láttam őket az én camera obscurámon keresztül.

Hogyan beszéltek mindennapjaikról, gondolataikról, életükről, félelmeikről, örömükről. Szó esett zenéről, történelemről, szerelemről, politikáról – itt meg is állok, úgyis értik. És persze a szőlőről, borról, nyilvánvalóan.

Én egy kicsit közelebb jutottam a feltérképezésükhöz, remélem így lesznek ezzel önök is. Közelebb, de korántsem a célhoz. Mert a célhoz csak egy út vezet, azt pedig üres üvegek szegélyezik, dugók és kapszulák, dekanterek és poharak tarkítják.

A bor olyan, mint a borász, de ez fordítva is működik: a borász olyan, mint a bora. Inni kell tehát, nincs mese, inni kell a borászokat. Megismerni, megszeretni őket, észrevenni erényeiket, kisebb hibáikat,
együtt fejlődni velük. Megérteni őket.

Ebben segítenek kicsit mindhárman, Heimann Zoltán, Lőrincz György és Szepsy István is személyesen, amikor a Borfesztiválon dedikálják a róluk szóló riportkönyveket az érdeklődőknek. Lőrincz Gyuri szeptember 8-án, szerdán 15 órakor, Heimann Zoltán szeptember 10-én, pénteken 15 órakor, Szepsy István pedig szeptember 11-én, szombaton 15 órakor látogat el a Jaffa standjához, hogy koccintsunk és beszélgessünk egyet.” – Kántor Endrelorincz_w130_186Lőrincz György: A szelíd szőlész

„Egy borvacsora alkalmával magam is meglepődtem, milyen kedves, közvetlen ember áll e kifinomult és komoly borok mögött. Egy olyan valaki, aki nyugodtan lehetne fölényesebb, távolságtartóbb, hiszen elismertsége a szakmában és népszerűsége a fogyasztók között vitathatatlan. Lőrincz György mégis barátságos, mosolygós, közvetlen volt, a borhoz való viszonya pedig egyszerűen ámulatba ejtett: annyira sugárzott róla a szőlő és a bor szeretete, hogy a hallgatóság is bűvkörébe került – és ezt azóta is többször tapasztaltam.”

„Örülnék, ha itt, Egerben is lenne legalább négy-öt pince, amelyik egy alternatív erőt, egy példamutató, mértékadó magatartást képviselne. Lehet, hogy türelmetlennek látszom, hogy hamar becsületet és rangot szeretnék szerezni az egri borvidéknek, de sajnos rövid az életünk. Valahogy képtelen vagyok kivárni, hogy ötven éven át csak egyeztessünk, vagy hogy előbb-utóbb végbemenjen a generációs váltás. De lehet, hogy mindezt mégis el kell fogadnom. Hiszen mindent el kell fogadnunk a dolgok rendje-módja szerint. De küzdenünk azért kell, amíg úgy nem érezzük, hogy valahova eljutottunk.”
szepsy_w130_186Szepsy István: Noblesse oblige

„Szepsy István ikon, Tokaj újrateremtője. Kevés olyan borász van ma Magyarországon, akinek ilyen egybehangzóan pozitív lenne a megítélése. De amikor ezt megemlítettem neki, elengedte a füle mellett. Szepsyéknél szemmel láthatóan nem a külcsínen van a hangsúly, ez már a borospalackokon, a címkéken is feltűnő. A pince sem látványpince, sőt belépve kicsit gyanús is, hogy ennyi az egész. Aztán az úgynevezett birtokfurmint megkóstolása után már nincs idő ilyesmin töprengeni, mert más dimenzióba kerülünk…”

„A munka nem egyszerű robot: abban nincs akarat, elhatározás. Én tudni akarom, amit csinálok, sőt nemcsak tudni, hanem megtanulni elvégezni a munkát. Vagyis: akarat, tudás, munka. Ami pedig ehhez társul az egység megértéséből fakadóan: a szeretet. Az általános szeretet, amely nélkül az egésznek nincs értelme, mert akkor kinek és miért dolgozunk? Valakinek és valakiért dolgozunk mindig. Nem csak azért, hogy legyen mit enni-inni, hanem mert az a lét normális állapota, hogy tesszük a dolgunkat, és úgy éljük az életünket, hogy méltók legyünk rá.”heimann_w130_186Heimann Zoltán: Ordnung muß sein!

„Szekszárd – nem először a történelemben – ismét megrázta magát, és megint virágzásnak indult. Heimann Zoltán pedig, aki elszármazott Szekszárdról, majd visszatért, hogy ősei nyomdokába lépjen, egyértelműen részese ennek a jelenségnek. Részese közvetlenül, aktívan is mint borász, közszereplő, szervezkedő ember, és részese közvetetten is mint a fiatal borászok számára követendő példakép. Mindkét szerepében képes kiemelkedni, azzal pedig, amit tesz, szükségszerűen magával húzza szűkebb (és sokszor tágabb) környezetét is. Egy szó, mint száz, Heimann Zoltán magával ragadó ember…”

„Én bármilyen nehéz döntést is hoztam eddig életemben, eddig mindig felálltam belőle. Pedig ezek a döntések sokszor kíméletlen, embert, karriert, anyagi jólétet veszélyeztető döntések voltak, de mint egy jó macska, valahogy mindig talpra estem és felálltam. Van bennem egy olyasfajta életigenlés, életöröm, pozitív gondolkodás, pozitív hozzáállás, ami ezeken a gondokon mindig átsegített, és győztesen tudtam kijönni belőlük. Ez alapvetően fontos az emberi tartáshoz. Bármilyen korábbi konfliktusomhoz vissza tudok lépni, oda tudok állni, és fel tudom vállalni. Ez befelé is erőt ad az embernek, amit aztán kifelé is tud sugározni.”

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás