Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

A vegákra is koncentrálnak

Húsmentes vendéglátás Bécsben

Vegetáriánusnak lenni nem csupán a hús elvonása az étrendből, hanem életforma. Hogy önként vagy kényszerűségből választott, az már más kérdés, de mindenképpen helye van a vendéglátás palettáján. A hazai gyakorlatban a normál (vagyis húsos) éttermek természetesen igyekeznek valamilyen mértékben kiszolgálni a növényi étkezést választókat, de azért ez sem megy gond nélkül.

2012.01.11 12:13     |    Fotó: wien.info / © Yamm!

Vegetáriánusnak lenni nem csupán a hús elvonása az étrendből, hanem életforma. Hogy önként vagy kényszerűségből választott, az már más kérdés, de mindenképpen helye van a vendéglátás palettáján.

A hazai gyakorlatban a normál (vagyis húsos) éttermek természetesen igyekeznek valamilyen mértékben kiszolgálni a növényi étkezést választókat, de azért ez sem megy gond nélkül. Elég sokszor fordul elő, hogy a glutén (liszt és társai), illetve a laktóz (tej és tejtermékek) fogyasztása is tilos az érkező vendégnek, tehát egy rántott sajt sem dönti le a közös vacsorázás előtti akadályokat.


ayamm_becsi_vega_reszlet02_500


Úgy tűnik, az osztrák, vagy legalábbis a bécsi vendéglátás piaci rést talált a vegákra célozva. Az egyetemmel szemközt, a Ringstrassén nyílt a Yamm! nevű önkiszolgáló, 750 négyzetméternyi területtel. Valószínűleg a fiatal, egészségtudatos egyetemi polgárokra alapozva választották a helyszínt. Az étterem felkészült arra, hogy csomagolva is elviszik frissen készült, a nemzetközi konyha javát kínáló fogásaikat. Helyi, bio minősítésű nyersanyagok felhasználásával készülnek az ételek, melyek között külön megjelölik a fali »étlapon« a glutén- és laktózmenteseket. És mivel a hely önkiszolgáló, nem is adagot szolgálnak ki, hanem a vendég vesz ízlése és kapacitása függvényében, és súly szerint fizet. A tervek szerint a kisgyerekre figyelemmel még játszóhelyet is kialakítanak benne.

Az elmúlt év végén még egy másik, korábban is létező étterem, a Tian nyitott újra teljesen húsmentesként (vega és vegan). A Ronacher Színházzal szemközti, szintén jókora vega-paradicsom 700 m2-es területének földszinti fele füstmentes, árai a hírek szerint barátiak. A szomszédos bolt saját készítésű nyersanyagokat kínál, az étterem a vega életmódhoz kapcsolódó különleges programokat szervez: kevéssé ismert zöldségeket mutat be, vagy éppen a sajtüzem működését.

Fotó: wien info / © Yamm!

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás