Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Kriminális egy gasztronómia!

Cserna-Szabó András, Fehér Béla: Ede a levesben

Krimit ígér könyve alcímében a két szerző (habár stílusát tekintve inkább Cserna-Szabó lehetett a tippadó), és tényleg van itten minden, ami egy krimibe kell, ölés, kibelezés, megnyúzás – de hogy ne feszítsem tovább a húrt, jobbára étkezési célúak az előbb felsorolt műveletek.

2011.11.24 16:15     |     Szerző: Bedő J. István   

Sőt hogy stílusos legyek, emlékeztetem a nyelvtörténetben kevésbé jártas olvasót arra, hogy a húr szó maga is belet jelent; a hurka neve is a külső bevonat eredetére utal.

csernasz_afehr_b_ede_a_levesben_200Gasztrokrimit ígérnek nekünk, és voltaképpen ez az egyetlen félrevezetés. Ugyanis ez nem krimi, inkább detektívtörténet, dekcsi (a hatvanas évek szavával), mert nyomozás zajlik az oldalakon. Na de: soha ennél szórakoztatóbbat és étvágygerjesztőbbet! Szórakoztató ugyanis több oknál fogva. Először is Cserna-Szabó minden iránt tiszteletlen humorát már korábbi műveiből is ismertük, itt ezen felül szellemes eszmefuttatásaival és hasonlataival nyűgöz le. Fehér Bélával közösen kutatják fel és írják meg, mennyi minden tudunk rosszul a magyar gasztronómia történetéből, és főleg mennyi hiba kövesedett meg a forrásmunkák korlátozott kritikájú átvételével.

Már az is lenyűgöző arcátlanságnak tűnik, hogy Mikszáth Kálmánt kérik fel az előszó írására (tessék ironikusan érteni!), de hát a nagy palóc írása a magyar konyháról tényleg megkerülhetetlen, hamisítani egy másikat meg hülyeség lenne. Na, és most a fő témákról.

A pacal története fulmináns csata volt első, hetilapos megjelenésekor, bár még az itt megjelent, szelídnek is gondolható változat (A pacalpörköltről) is egészen biztosan kiveri a biztosítékot szakács és séf körökben. De hát adatolva vagyon, hogy mikor, mit neveztek pacalnak. A pacalpörkölt maga pedig átvisz napjaink áldásos-átkos sztereotípiájához, ti. hogy a magyar konyhának a hagyma+paprika+zsír a történelmi múltba nyúló szentháromsága. (Ennek a gondolatnak csak a rekonstruktív fantáziájú Cey-bert Róbert Gyula mondott ellent, kitalálva az ősmagyar konyhát – aminek piaci sikerét lemérhetjük azon, hány étterem műveli…)

1 2 3
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás