Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Szerzői konyha Umbriából

Az Il Postale séfje a Corinthiában

A Bella Italia Fesztivál vendégséfje Marco Bistarelli volt, a Michelin-csillagos szakács, Perugiából. Az országról országra járó fesztivál maga Itáliát népszerűsíti a legkézenfekvőbb módon: az olasz konyha és az ott felhasznált nyersanyagok megismertetése útján. A séf nem akart nagy kunsztokat bemutatni, csupán képviselni szülőföldje, Umbria konyháját, de a maga módján.

2012.02.26 18:26     |     Szerző: Bedő J. István, Molnár Kata Orsolya    |    Fotó: DiningGuide (Terei-Vígh Krisztina)

imgp8782_200Az egyhetes program á la carte menü vacsorát kínált a Corinthia Budapest Hotel vendégeinek, a sajtó munkatársai számára pedig bemutató főzést és ételsort.

Marco Bistarelli előtörténetéhez érdemes tudni, hogy egyszerű családból származik, a Perugiához közeli Città di Castellóból. Kamaszkorától a család pizzeriájában serénykedett, és közben Spoletóban tanulta a szakmát. Hazulról örökségként valami különlegeset hozott. A családdal együtt élt édesanyja nővére, a süketnéma nagynéni – mesélte –, aki, mivel a kifejezés lehetőségétől meg volt fosztva, érzéseit, érzelmeit, érzékenységét az ételek készítésében teljesítette ki. Bistarelli hozzáfűzte: gyerekkorából főleg arra emlékezett, hogy mennyire utálta a házat bejáró káposztaszagot, viszont nagy szeretettel emlegette a nagynénit, aki szavak nélkül befolyásolta a pályáját.

1992-ben a városka Tiferno Hoteljében kezdett szakácskodni, ’97-ben pedig feleségével, Barbarával kibéreltek egy régi buszgarázst, és megnyitották az Il Postale nevű éttermet. Ennek az egyszerűségből és rafináltságból kikevert konyhája látszólag nem kínál nagy kunsztokat. Umbria hagyományos nyersanyagai a tengertől a hegyvidékig, természetes anyagok, fantázia és szokatlan párosítások adták a vonzerejét, amit aztán másfél év után (2000-ben) már Michelin-csillaggal honoráltak. Kóstoló menüit a szokatlan párosítások teszik izgalmassá, a kagyló-rák-hal kombinációkban az egyik meglepetés a rákleves házi nudlival (ezt jobbára húslevessel szokták előadni). Az Érzések (Sensazioni) nevű degusztációs menüjében a libamájérméhez mustáros körtefagylaltot kínál, a borjúpacalhoz lóbabot és pecorino sajtot, záró desszertnek fehércsokoládés céklafagylaltot.

Kétségtelen, hogy az umbriai konyha új feldolgozása az ínyencek érdeklődését alaposan fölkeltette, ezért tavaly az Il Postale átköltözött a Monterone család Perugia peremén található középkori kastélyába. Itt Marco négyasztalos éttermet vezet, az ötödik asztal a konyhába lóg bele, és a vendég szeme előtt készül el minden. A már bejáratott Bistarelli-recepteket nagyobb vendégkörnek a kastély első emeletén, a Gradale étteremben szolgálják fel, Marco másodséfje irányításával.

1 2
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás