Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Keserédes randevú

Nespresso kávék és likőrök

A kávé és a szesz találkozása nem mai lelemény és nem is ördögtől való dolog. Igen sok olasz világjáróval találkoztam (idehaza) az elmúlt évtizedekben, akik valamennyien az igazi, otthon megszokott, nápolyi sűrűségű – vagy inkább töménységű – kávét reklamálták, jogosan.

2011.05.16 12:24     |     Szerző: BJI   

Kávékultúrájuk előtt tisztelegve haladéktalanul elsajátítottam a cappuccino klasszikus metódusát. De nem csak azt. Amikor caffé correttót kértek, zavarba jöttem. Ugyanis a kifejezés többféleképpen fordítható. Egyrészt korrekt kávénak (nem is volt világos, hogy az „olasz módra rövidre főzött” miért ne lenne korrekt), másrészt korrigált – vagyis meg- vagy feljavított – kávénak.

kvliqkicsifekvo_200De a grappával, vagyis finom, tiszta törkölypálinkával (és csakis azzal) megkeresztelt kávé: lezárt kategória. Ám akad kávés, ahol sosincsenek lezárt kategóriák. Igaz, kissé leegyszerűsítő a Nespressót röviden kávésnak titulálni, de ez nem leminősítés. A Nespresso legutóbbi bemutatóján Gulyás Csaba párlatszakértő likőröket párosított a különféle kapszulába zárt kávé-küvékkel. Ez a leghelyénvalóbb megnevezése a keverékeinek, hiszen a Gran Cru (vagyis a pezsgőgyártástól kölcsönzött kifejezéssel: kiemelkedő termőterületről származó) minőségek, mint a jó borok, többé-kevésbé dűlőszelektáltak. Egy igazi kávé-sommelier felismeri a termővidéket, a szüretelés módját, a szárítás-fermentálás módját, a pörkölés tartamát – és akkor még az illatkomponensekről nem is beszélt sokat. Pedig úgy mondják, Ezek a keverékek legalább 900 aromát rejtenek magukban.

Persze nem mind, nem egyszerre, de – és ez az izgalmas – a borhoz hasonlóan lehet választani a kávéval harmonizáló desszertet, csokoládét, sőt akár parfümöt is. Vagy éppen likőrt, mint most.

1 2 3
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás