Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Utazás

A trollok asztalánál

Norvégia fjordjai között

Alacsonyan úszó, hatalmas felhők, északi fények, fenyőillat, több száz méterrel alattam egy fjord terül el, sziklás hegyek tükröződnek benne; Nyugat-Norvégiában vagyok. Ülök a Lysefjord tetején, a Preikestolen nevű sziklán, talpam alatt a szédítő mélység. Becsukom a szemem, egy film főszereplője vagyok, már látom is magam madártávlatból, a kamera lassan közelít. Ott ül egy ember a sziklafal szélén, csak ő és a természet – most bármi megtörténhet.

2008.01.02 12:49     |     Szerző: Iván Andrea    |    Fotó: Máté Gábor

Most, most… Aztán kinyitom a szemem, és szembesülnöm kell a valósággal. Nem egyedül ülök azon a sziklán, mások is kíváncsian és a magasságtól szédülve lépegetnek a szakadék felé, majd lefekszenek, és hason csúszva közelítik meg a több száz méteres sziklafal szélét. A bátrabbak leülnek a peremre, cigarettára gyújtanak, kísértik az Istent. Én megelégszem egy biztonságosabb hellyel, kicsit beljebb a sziklapárkányon; tehát nem én vagyok a főszereplő, de így is megérte, felejthetetlen pillanat volt. Aztán elfogadom férjem felém nyújtott kezét, talpra segít, és elindulunk a kocsink felé.

norveg_05_800Lysefjord Délnyugat-Norvégiában található, Preikestolen, azaz szószék nevű sziklájával az ország egyik leglátogatottabb fjordja. A parkolótól félórányi sétára található sziklakiszögelés valóban hasonlít egy szószékre, talán e helyen pihent meg a teremtő a hetedik napon, s innen szemlélte elégedetten művét. Óriások asztalának nevezik a Bükk-hegységben a 900 m-es mészkőhegy fennsíkját, arra gondolok, akkor a norvég hegyhátakra találó lenne a trollok asztala kifejezés. A több száz, olykor ezer méter magas fennsíkok úgy terülnek el, mint megannyi hatalmas asztal trollok számára, alattuk a tenger gyümölcseiben bővelkedő mérhetetlen víztömeg. Megérte, hogy egy kis kitérőt tettünk, s letértünk a Stavanger felé tartó autóútról. Látogatóba indultunk Ståle barátomhoz, útközben természetesen megtekintettünk néhány fjordot. Minden egyes alkalommal lenyűgöznek ezek a tájanként váltakozó méretű, alakú tengeröblök. Észak-Norvégiában csíkos kövek szegélyezik a fjordok partját, melyek olyan mélyen hatolnak a szárazföld belsejébe, hogy ha nem érezném a tenger illatát, tavaknak gondolnám őket. Lehetetlen megállapítani, hogy hol kezdődnek és hol végződnek, s merre lehet a nyílt tenger. Nyugaton hatalmas hegyek közé ékelődnek be, s a magasból letekintve drámai a táj hatása. Délen szerényebbek a fjordok, ez a horgászok paradicsoma, s talán az időjárás is több napsütéssel kecsegtet.

1 2 3
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás