Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Óbudán nyit a vendéglátóipar múzeuma

A Krúdy-ház új funkciója

Krúdy-emlékszoba, kereskedelmi, vendéglátó-ipari és pénzügyi kereskedelmi állandó kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkoztató, pinceborozó, delikát bolt és Kultea terem is szerepel a júliusban Óbudára költözött Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum (MKVM) vezetőinek elképzeléseiben; a megújuló intézmény a tervek szerint szeptemberben nyitja meg kapuit.

2011.08.03 22:08     |    Fotó: Illyés Tibor, MTI Fotó

Az MKVM nem önszántából költözött, idézte fel Kiss Imre igazgató az MTI-nek adott interjúban, hozzátette azonban, hogy a kényszerű áttelepülés számos lehetőséget kínál az intézmény fejlesztésére, amivel élni szeretnének.

mkvm1kistiborigazgato_500


Kiss Tibor igazgató a Café Pierrot egykori cégtáblájával


Új helyét július 1-jén foglalhatta el a múzeum, így a berendezkedésre, a szükséges átalakítások elvégzésére nem áll rendelkezésre hosszú idő a szeptemberre tervezett nyitásig. Kiss Imre és csapata ambiciózus tervet dolgozott ki a Dugovics tér 13–17. szám alatt található három patinás udvarház fejlesztésére, ennek megvalósítását azonban egyelőre 30 millió forintból kellett megkezdeniük. A megoldás így a beruházások ütemekre bontása, és a pályázatokon való aktív részvétel lehet.

„Már szeptemberre elkészül az író utolsó otthonában kialakított Krúdy-emlékszoba; ezt a Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve az Óbudai Múzeum közreműködésével készítjük el, hiszen éppen arról fog szólni, hogyan élt itt, Óbudán Krúdy Gyula” A következő szoba az író egyéb budapesti lakhelyeit fogja bemutatni, a szomszédos teremben pedig a 30 fő befogadóképességű múzeumpedagógiai foglalkoztató kap helyet, ahová „nagy életet” terveznek.

A múzeumnak az előző helyen nem lehettek állandó kiállításai, ezért most az első számú cél a két fő profilnak megfelelő, azaz egy kereskedelmi és egy vendéglátó-ipari állandó tárlat létrehozása – a lehető legtöbb interaktív elemmel megspékelve. „Ezeket az épületegyüttes két oldalsó szárnyában helyezzük el, míg a középső részen kap helyet a múzeumpedagógiai terem, a Krúdy-emlékszoba, a fogadótér a ruhatárral, a múzeumshoppal és a pihenést, üldögélést szolgáló, de egyúttal kiállítótérként is működő előtér. Ahogy eddig, ezután is törekszünk ugyanis arra, hogy multifunkcionális tereket hozzunk létre.”

Kiss Imre szerint a kereskedelmi kiállítás 2012 májusában nyílhat meg, addig ezekben a terekben időszaki tárlatok várhatók, például a Csárdás, polka, zepperli vagy a SzocDeko – Metalika. Az állandó kiállítás a piacoktól és vásároktól indulva végig fogja követni a kereskedelem történetét a szatócsboltokon, majd (egy vas-, egy papír- és egy ruhabolt bemutatásával) a szakosodás időszakán át a szocializmus kiskereskedelméig. Idővel aztán az állandó kiállítás gazdagabb installációval és informatikával bővül majd.

Ezután következik a vendéglátó-ipari szárny átadása, amely talán már 2012 végén fogadni tudja a látogatókat.

1 2
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás