Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

UKBA 2012

A cukrászat, a sütőipar és a gasztronómia újdonságai

Két élelmiszer-ipari szakkiállításnak ad helyet a Hungexpo február 5. és 8. között. A pesti vásárközpontban az előző évekhez hasonlóan a Foodapest az élelmiszeripar, a vendéglátás ipari oldalát mutatja be, míg az UKBA a cukrászat, a sütőipar és a gasztronómia újdonságaival várja a látogatókat.

2012.02.02 23:41     |     Szerző: BJI   

Az alapvetően szakmai kiállítást számos, a nagyközönség érdeklődésére számot tartó esemény színesíti. A professzionális bemutatók közé tartozik a 2011. év cukrásza címmel kitüntetett Kovács János bemutatója, amely arra világít rá, hogy a kifejezetten cukrászati nyersanyagokból milyen művek – hengerelt, húzott, nyújtott színezett szobrok vagy más háromdimenziós alkotások – hozhatók létre.

A Pékszövetség tagjainak kenyér- vagy más tésztából sütött műveit szintén artisztikus szempontból minősíti a szakmai zsűri. Ugyancsak a pékmesterek különleges produkcióinak sorába illik a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatója, ahol hagyományos termékeket gyártanak és sorakoztatnak fel: kulcsos kalácsot és ún. orosházi banánt.

d_costanza_oktat_367A négynapos rendezvényen több ízben lesz a színpadon a kiállítás vendége, a délolasz Domenico Costanza. Előadásain több témát mutat be: a modern olasz és francia cukrászat legfrissebb irányzatait, ezen belül az egy adagos és a tányérdesszerteket, ezek díszítésének módjait, a hagyományok újraértelmezésével.

Olasz vonatkozású egy másik program is, ebben az olasz szendvics múltját és jövőjét ismerteti meg a látogatókkal a ravennai Club Arti e Mestieri, amely a szakács, pék és cukrász szakmai képzés regionális központja. Szintén szendvicseket alkot Németország szendvics-nagykövete egy másik alkalommal.

A pékek vendége lesz a sikeres német pék válogatott egyik tagja, aki megismertet a lúgos (bajor) perec és a hiteles almás pite készítésével.

kemencesnap01_200A hazai hagyományokat és különlegességeket két asszonycsoport készíti: hajdúböszörményi hagyományőrzők bobajkát (burgonyás, zsíros édes kalács), dübbencset (hajtogatással leveles szerkezetűvé tett, kemencében sütött – olykor kapros, juhtúróval töltött – kenyértészta, más néven kenyérlepény, varjú, biblia, ördögbiblia), továbbá – az eredetileg a bedagasztott kenyér maradékából készült – »darunyakat« sütnek. A soproni asszonyok rétest állítanak elő és kóstoltatnak.

A gasztronómiai szempontból izgalmas programok részletei az UKBA honlapján olvashatók.


Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás