Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Egészség és önmegvalósítás egy tányéron

India ízei

Sok rajongója van az indiai konyhának, és azoknak száma sem csekély, akik teljesen átadják magukat a gasztronómia hátterét alkotó filozófiának is. Mitől indiai a konyha? Valóban fogyókúrás a vegetáriánus étkezés? A hétvégi Slim Expón a kíváncsiak és a habozók is hívei válhatnak ennek a különleges gasztronómiai választéknak. 

2011.03.11 13:18     |     Szerző: BJI – MKTHK    |    Fotó: vegavarazs.hu

dahi_szabdzsi_200A titkok titka: az indiai konyha

Az indiai konyhaművészet a legősibb gasztronómiai irányzat, szent írásokon alapul. Fellelhető benne minden, ami egészséges, tápláló és ízletes, az írások ugyanis megszabják, hogy az ételnek frissen készítettnek, lédúsnak, tápanyagtól duzzadónak kell lennie.

Az indiai hagyomány szerint legjobb, ha napérlelte élelmiszereket fogyasztunk, gabonát és gyümölcsöket, viszont tartózkodunk a sötét, nedves helyeken fellelhető ételektől (gombáktól), a bűzös ételektől (hagymafélék), az állati húsoktól, tojástól.

Az alapanyagok korlátozásától fölösleges megijedni, hiszen e tradicionális főzőtudomány számtalan olyan növényt, zöldséget és gyümölcsöt használ, amely az európai asztalokról általában hiányzik. Itt használják a világ legnagyobb fűszerrepertoárját is. A tejtermékeket számtalan módon készítik el, így azok további alapanyagként szolgálnak a főzés során.

A fűszereket nem csak ízük, hanem élettani hatásaik szerint is rangsorolják, és attól függően kapcsolják az ételekhez, hogy a szervezetet mozgató melyik alaperőket erősíthetjük fogyasztásukkal. Az indiai konyha különösen komplex, hiszen betegségmegelőző hatású orvosság is, hogyha helyesen alkalmazzuk.

A főzés az indiai szakácsművészetben igazán kreatív feladat. Alkalmaz ugyan rögzített recepteket, de ezeket sokféleképpen variálhatjuk. A tányérra egy étkezés során általában az elemek és színek mindegyikéből kell kerülnie, és a hat íz mindegyikét kóstoltatni kell legalább a főétkezések alkalmával. Vagyis sós, keserű, fanyar, édes, savanyú és csípős is kerül az asztalra. Ez az egyensúly a jó emésztés és a megfelelően táplált „belső tűzhelyünk” (agni) kulcsa, ha ez utóbbinak heve csak egy kicsit is alábbhagy vagy túlzottan belobban, már komoly élettani problémákat okozhat.

Ismert az indiai étkezések során használt ínycsiklandó elrendezés: kicsi tálkákba különböző önteteket, kóstolókat helyeznek, vagy egy nagyobb tálcát különböző színű ételkupacokkal töltenek meg. Ez a sokszínűség a teljes körű, vegyes táplálkozás alapja.

1 2 3 4
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás