Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Csokizarándoklat Máriagyűdre

Csokoládé & bor - vagy fordítva

Biztosan emlékeznek kedves gyermekkori csokifüggő barátunkra, Gombóc Artúrra, aki minden csokoládét szeret, amit csak készítenek szerte a világon. Lelkesedésében osztozunk, ám mi nem elégszünk meg bármivel, csak a legjobbal. Hatalmas szerencsénk van, hiszen ízlelőbimbóinknak és szívünknek legkedvesebb kézműves csokoládé éppen a Villánnyal szomszédos Máriagyűdön készül. Nincsenek véletlenek.

2010.12.21 16:25     |     Szerző: Iványi Emese/Vylyan Pincészet    |    Fotó: Wéber Tamás/Pécsi Borozó

mariagyudi_csoki_kimartas_300A csokiról nem csak a gombóc artúri emlékek juthatnak eszünkbe, hanem a Csokoládé című film is, ahol a szenvedélytől fűtött, gyönyörű főszereplő titokzatos csokoládéboltot nyit egy hangulatos kisvárosban. Hiába szerénykedne Tésenyi Andrea, párhuzam minden tekintetben vonható. Andrea a zarándokhelyként ismert Máriagyűdön készíti finomabbnál finomabb csokoládés bonbonjait.

…és hogyan fújt bennünket össze a szél? Természetesen a bor kapcsán.

Kapcsolatunk kiindulópontja Siklóson „A Borozó”, melyet Andreáék egy műemlék fogadóban alakítottak ki, hogy kizárólag a siklósi körzet borait kínálják. Kisharsányiként mi voltunk a „legszélső” borászat a kínálatban.

Ha valaki a gasztronómiában keresi az útját, hamar észreveszi, hogy az sokfelé elágazik, s mindegyik utacska ínycsiklandó és csábító. Andreát a csokoládé vitte el más utakra, igaz, jó éles kanyarral: egy reggel azzal kelt fel, hogy ezentúl csokit fog készíteni.

Jött a bő évnyi tanonc időszak egy odaadó mester mellett és sok-sok kísérletezés – először a családtagokon, majd egyre szélesebb körben. Andrea akkor lépett porondra, mikor úgy érezte, hogy rátalált a saját ösvényére, azaz összetéveszthetetlen, egyedi ízkaraktert zár a kis „csokoládéházakba”. A folyamatnak soha nincs vége: csiszolgatja stílusát, kutatja a különleges ízeket, fűszereket.

mariagyudi_csoki_bonbonfestes_300A kakas logójú bonbonok klasszikus kézműves csokoládék, amelyek csak természetes alapanyagokból készülnek, adalékokat (a hozzáadott cukor is ennek számít) távolról sem látnak. Magas kakaótartalmú és minőségű olasz vagy belga csokoládé alkotja a „házat”, s a legizgalmasabb rész a bonbon lelke, a töltelék. Ez a készítő fantáziáján, kifinomult arányérzékén múlik, és ez Andreánál mindig az elérhető természetből „töltekezik” (a krémeket válogatott sáfrány, levendula, szárított gyümölcsök ízesítik, egészítik ki…).

Maga a bonbonkészítés folyamata nem is bonyolult, de hihetetlenül aprólékos. Szinte minden fázis kézi munka: az olvasztástól a temperáláson át a csomagolásig, a tökéletesség pedig rengeteg apróságon múlik. Elég például egy röpke másodperccel több várakozás, és oda a végeredmény. (Ami ilyenkor a kármentő dobozkába kerül, a családtagok vagy látogatók nagy örömére. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen „selejtes” alkotás ismérve például egy alig látható hajszálnyi repedés a tükörfényes csoki házon…)

1 2
Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás