Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Apropó

Tátsd a szádat!

Zsidó gasztrofesztivál

Idén már harmadszorra lesz zsidó gasztronómiai fesztivál a Gozsdu Udvarban. November 14-től 21-ig hét teljes napon át uralják a Gozsdut a tradicionális mellett a modern zsidó konyha ízei és illatai. Maceszgombóc, sólet, gefillte fis, flódni, kugli, Hámántáska, cimesz, kindli, hummusz – a Tátsd a szád! Fesztivál után mind finoman ismerős lesz.

2010.11.10 15:33     |     Szerző: bji   

A Judafest programsorozatában a zsidó kultúra, azon belül a zene, a színház, a képző-, és iparművészet zsidó vonatkozású jelenkori irányvonalait ismerheti meg a közönség. A művészeti ágak széles skáláján mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő programokat. Mivel Magyarországon, magyar közönséghez szól, kiemelt helyen foglalkozik a magyar zsidó alkotók műveivel, előadásával, az őket érintő eseményekkel, problémákkal.

Ezen felül is az élő, modern zsidóságot képviseli. A Tátsd a szád! a zsidó ételekkel foglalkozik, az étkezési szokásokkal és az ezt körülvevő kultúrkörrel. És mivel enni mindenki szokott… – a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek tartalmas szórakozást ígér.

A fesztivál nyitónapján, vasárnap a zsidó étkektől illatozó passzázsban a zenei aláfestést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Largo Egyesületének utcazenészei gitáron, klarinéton, tangóharmonikán húzzák és fújják. Fellép Meir Hermon izraeli énekes-gitáros művész is.gefillte fisAz eseményeket és a kínált ételeket folytonos kommentárral és kéretlen kritikával illetik majd a Nénik a gangon produkció művészei: Klári garantált rosszindulattól fűtve okoskodni, Zsuzsi mindenért aggódni, Eszterke pedig részletesen kíváncsiskodni fog. Katlan Tóni látványkonyhájában elsőként Raj Ráhel, egy igazi jiddise máme avatja be a nagyérdeműt a zsidó háziasszonykodás fortélyaiba, majd minden nap más és más gasztroblogger főzi meg kedvenc zsidó ételeit.

A gasztronómia mindenkit utolér, ugyanis élő Gourmet-robot, azaz ínyencségeket osztogató ételautomata járja majd a Gozsdu Udvart; tehát érdemes lesz készenlétben tartani az aprópénzt. Főzhetünk még együtt Tiborral, az óriásszakáccsal, a Célkóstolóban jutalom jár a jól működő ízlelőbimbókért, a kibuc élménykiállításon kipróbálhatjuk, hogy milyen az íze a közös munkával készült ételnek.

A rendezvényen az Üres asztal várja a látogatók élelmiszer-adományait, melyeket a szervezők jótékony célra ajánlanak fel. A gyerekközönséget játszóház, ételes-italos kézműveskedés, társasjátékok, meseállomás és meglepetéskoncert várja.

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás