Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Lexikon

fahéj

A ceyloni (vagy más néven valódi) fahéj (Cinnamomum zeylanicum) Sri Lankából és Indiából származik, egy kb. 10 méter magasra növő trópusi örökzöld fa belső kérge. Miután lehántják a kérget, egy napig száradni és érlelődni (fermentálódni) hagyják, majd lekaparják róla a külső réteget. Ahogy a belső kéreg szárad, összetekeredik arra a jellemzően szimpla fakéreg tekerccsé, ahogy ismerjük. A ceyloni fahéj rozsdabarna, vörösesbarna színű, enyhén édeskés ízzel.

 

Fahrenheit [fárenhejt]

Az angolszász területen használatos hőmérsékleti skála, a fagypontot 32°, a forráspontot 212° jelöli. A nálunk szokásos Celsius-fokra (C°) átszámításhoz használható képlet: C° = (F°–32)/1,8

 

farkashal

(Anarhichas fajták, fr. loup, ném. Katfisch, ang. wolf-fish) A ~ak a francia partoktól a norvég fjordokig, az izlandi és grönlandi partokig, az USA nyugati partjaitól Alaszkáig fordulnak elő. A pásztás ~ (A. lupus) általában sziklás, hínáros részeken él, és ívás időszakában gyakran bemerészkedik az árapályos vizekre. A 125 cm-re is megnövő példányok erős állkapcsa és fogazata a szivacsok, kagylók és tarisznyarákok elfogyasztásához történő alkalmazkodás iskolapéldája. A pettyes ~ (A. minor) a sarki vizekben gyakrabban fordul elő.
Ízletes fajta, a zsírtartalma változó. A-, D- és B12-vitaminokban igen gazdag.

 

fásgaluska

Nevét a húspép francia elnevezéséből (farce, e.: fársz) idomították a magyar nyelvhez. Levesbetétként készítik, általában erősebben rostos vadak vagy szárnyasok húsával. A galuskatésztához finomra darált húspépet, tejszínt és fűszereket adnak, levesbe szaggatják és főzik, vagy tepsiben, húsalaplét hozzáadva párolják meg, s utána kanalaznak belőle a tányérba.

 

fehér kenyér

Alapanyaga a búzamag belsejéből őrölt liszt. Számos más élelmiszer-adalék, tartósítószer és emulgeátor mellett vizet és élesztőt is tartalmaz.

 

fekete kenyér

Nehéz, feketésbarna színű német eredetű rozskenyér (pumpernickel). Hosszú órákon át gőzölik, és sokáig sütik. Íze enyhén savanykás.

 

Fekete-erdei sonka

(Schwarzwälder Schinken) A helyi recept szerint a sonkát alaposan besózzák és megfűszerezik (száraz pác), majd két hétig érni hagyjak. Ezután két hétig hűvösben tárolják; utána pedig három héten át 25 C-fokon füstölik.

 

feketekagyló

(Modiolus modiolus, fr. moule, ném. Miesmuschel, ang. horse mussel) A ~ a Földközi-tenger valamennyi, a Fekete-tenger déli partvidékén, továbbá a nyugat-afrikai és a portugál partoktól Észak-Norvégiáig és Izlandig mindenhol fellelhető. Hasonlít a (kék) éti kagylóhoz, de akár 20 cm hosszúságú is lehet. Lassan növekszik, évente mindössze 1-2 centimétert, és az éti kagylónál mélyebb vizekben tanyázik. Nem tenyészik viszont édesvízzel kevert tengervízben.
A páncélja sötét, belseje fehér. Kagylóselymét, kopoltyúját és lábát leválasztják. Ez akkor a legkönnyebb, ha a kagylót megpárolták. Elkészítése is igen hasonlatos az éti kagylóéhoz, de mivel izmai keményebbek, ezeket érdemes feldarabolni vagy összetörni.

 

fésűkagyló

lásd Szent Jakab-kagyló

 

fettuccine [fettuccsíne]

tagliatelle5_200(ol. szeletkék) 7-8 mm széles, szokásosan 30 cm hosszú (vagy fészek formára kialakított) metélt tészta. Észak-olasz megnevezés, az ország más részein tagliatelle néven ismerik.






 

Figaro mártás

A hollandi mártáshoz paradicsompürét és finomra aprított petrezselymet kevernek; halak és csirkeételek mellé kínálják.

 

financier [finanszjé]

financier_200(fr. pénzügyi, tkp: bankár, pénzember) Francia teasütemény, hasonló a piskótához. Több vagy kevesebb mandulalisztet tartalmaz. Kihagyhatatlan belőle a barna vaj (beurre noisette). Eredeti formájában téglalap alakú volt, formája és színe az aranytömbökre emlékeztetett, innen kapta nevét. Más nézetek szerint Párizs banknegyedében, a tőzsde környékén volt népszerű ebédpótlék.


 

fish and chips [fis-en-csipsz]

(ang. hal és ’ropogós’) Hagyományos angol fogás, két étkezés között vagy sör mellé bármikor: apró hal és sült krumpli, gyakran malátaecettel megfröcskölve.

 

flan

Francia karamellpuding.

 

flódni

A hagyományos zsidó konyha leggazdagabb süteménye. Több töltelékrétegből áll, ezeket tésztalap választja el egymástól. A linzertésztába fehérbort is kevernek. A külön elkészített mák-, dió- és almatölteléket a tésztával váltogatva rétegezik a tepsibe, és nagyon gyönge tűzön hosszan sütik.

 

Florentine, à la [á-lá-florantin]

(fr. firenzei módra) Az olyan hal- vagy tojásételek neve, amelyeket spenótágyon tálalnak, és Mornay-mártással borítják be. A ~ fogásokat olykor meghintik sajttal, és ezt sütőben kissé rápirítják. Olasz megfelelője: alla fiorentina.

 

focaccia [fokaccsa]

A pizzatésztához hasonló, kelesztett, jókora kör alakúra sütött és olívaolajjal, nagy szemű sóval, fűszerekkel ízesített olasz kenyérféle.

 

foie gras [foá grá]

foie_gras_200(fr. zsíros máj) Habár nálunk libamájat értenek rajta, de Franciaországban hizlalt kacsa zsíros mája is lehet ~.








 

fokhagyma-confit [-konfi]

A kevés zsírral, fűszernövényekkel, sóval-borssal alufóliába csomagolt, hámozatlan fokhagymagerezdeket 180 ºC-os sütőben párolják 10-15 percig. A dióízű, illatos fokhagymapép pecsenyékhez, zöldségekhez tálalható. (Forrás: buvosszakacs.blog.hu)

 

foltos tőkehal

(Melanogrammus aeglefinus, fr. aiglefin, ném. Schellfisch, ang. haddock) A foltos tőkehal a francia partoktól a norvég fjordokig, az izlandi és grönlandi partokig, az USA nyugati partjaitól Alaszkáig fordul elő, 40 és 300 méter közötti mélységekben él. A Barents-tengeri fiatal foltos tőkehal nem megy messze otthonától, a kifejlett, nagyméretű példányok viszont szívesen vándorolnak távolabbi vidékekre, pl. Norvégia északi partjaihoz költöznek íváskor. Mérete elérheti a 110 centimétert, de ritkán hosszabb 80 centiméternél.

 

fondue [fondü]

(fr. olvasztott) Svájci, francia étkezési forma: az asztal közepére helyezett bográcsra emlékezető edényben, az alágyújtott láng hevénél megolvasztott sajtok és egyéb hozzávalók készülnek el. 1. A sajt~ svájci örökség; ementáli és gruyére sajtot olvasztanak meg, hozzátöltve fehérbort, cseresznyepálinkát és fűszereket. A forró, ízletes keverékbe falatnyi bagettkockákat mártogatva fogyasztják. 2. Burgundiai ~ készítésekor nyers marhahúskockákat pirítanak meg a felforrósított olajban, s ezt mártogatják meg különböző ízes mártásokban. 3. A csokoládé~ben olvasztott csokoládé, tejszín, néha likőr melegszik, és gyümölcsdarabkákat vagy aprósüteményt mártogatnak. 4. A francia konyhai terminológiában a finomra aprított és hosszan főzött, végül péppé redukált zöldségféléket is ~nek nevezik, a keveréket hús vagy hal körítéseként szolgálják fel.

 

fondü

lásd fondue

 

forell

lásd lazacpisztráng

 

forestière, à la [á-lá-foresztieer]

(fr. erdész módra) Az olyan ételeket jelölik így, mikor szárnyasokat, vadakat vajban pirított burgonyával, szalonnával és erdei gombával (róka-, kucsmagomba, vargánya) körítenek.

 

forno, al

(ol. kemence) Kemencében vagy sütőben sült ételek megjelölése.

 

frittata

(ol. rántotta) Alig különbözik a nálunk szokásos rántottától, de a sütést lassan, alacsonyabb hőfokon végzik. Olykor francia szokás szerint félbe hajtják.

 

fritto misto [fritto miszto]

(ol. vegyes sült) Fő fogás, melyben lehet bármi, sült szárnyashúsdarabok, zöldségek, tengeri falatok (polip, tintahal, kagyló, apróhal); általában lisztbe vagy palacsintatésztába mártják, és forró zsiradékban sütik ki

 

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás