Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Lexikon

impératrice, à ~ [á-l-emperatrisz]

(fr. császárné módra) 1. Főképpen a valódi vaníliával készült, némi illatos cseresznye- vagy meggylikőrrel meglocsolt tejszínes rizs összefüggésében használják, ez a riz à l\'impératrice [ríí á-l-emperatrisz]. 2. Maga a ~ mód megjelölés sokféle, ízletes, édes vagy fűszeres ételek azonosítására szolgál.

 

Indriya from India

A Nespresso »Tiszta Eredetű« Indriya from India kávéja olyan Arabica és némi Robusta keveréke, amely India fő kávétermesztő vidékeiről, az ország déli részén fekvő Karnataka, Kerala és Tamil Nadu államból származik. Ebben a három államban a kávé a teljes mezőgazdasági termelés 70 százalékát adja.

India a világ azon kevés országainak egyike, amelyekben az Arabica és Robusta kávék többségét árnyékban termesztik. A kávéültetvények mintegy négyötöde magas cédrusok alatt termi gyümölcsét. A kávécserjék növekedése során ez a biológiai sokféleség egyrészt hasznos tápanyagokkal gazdagítja a talajt, másrészt megvédi a termést a közvetlen napsugárzástól és a túlzottan magas hőmérsékletektől, valamint korlátozza a nedvesség elpárolgását.

A fák körül növő fűszereknek és egyéb terméseknek (például a kúszó borsnak, kardamomnak és vaníliának), valamint a kávéültetvények mentén virágzó narancs- és banánligeteknek köszönhetően az indiai ültetvények fontos aromaforrások is.

india_terkep_200
Termőhely: India

A kontinensnyi India hatalmas területén és változatos domborzatán sokféle időjárási hatás érvényesül. Az országban hat különböző éghajlati altípus fejti ki hatását. Nyugaton például a száraz sivatag, északon a havasi tundra és a gleccserek, míg a délnyugati vidéken és a szigeteken az esőerdőknek kedvező páradús, trópusi régiók jellemzők. Négy évszaka a következő: tél (január–február), nyár (március–május), a monszun (esős) évszak (június–szeptember), és a monszun utáni időszak (október–december).

India a világ második legnagyobb mezőgazdasági termelője, mely Ázsia teljes kávétermésének negyedét adja. Ezzel a kontinensen a második, a világ egészét tekintve az ötödik legnagyobb kávétermelő, noha a kávé csupán az ország exportjának egyetlen százalékát teszi ki.

A kávé 1600-ban jelent meg Indiában, de kereskedelmi kávéültetvények csak az 1820-as évek brit befektetései nyomán jöttek létre. Az első termesztők a csapadékban gazdag vidékeket részesítették előnyben.

A korai években elültetett cserjék legnagyobb része Arabica volt. Az Arabica termesztése az 1860-as évek elején érte el korai csúcsát. Ez azonban egybeesett különböző kártevők és kórokozók elszaporodásával. A visszaeső terméshozam ellensúlyozása végett a termesztők Brazíliából, Venezuelából, Costa Ricából és Jamaicából hoztak be magokat. Ezekből keresztezte az Indiai Kávébizottság (Indian Coffee Board) a helyi hibrideket, valamint a népszerű Kent változatot.


Dél-India trópusi övezete


Az Indriya from India összetevői a dél-indiai félsziget páradús, trópusi éghajlatán teremnek. A monszunesők fölöslegessé teszik az ültetvények öntözését.

Bár az Arabica és a Robusta kávék ugyanazon ültetvényeken nőnek, az Arabicát magasabban – 900 és 1800 méter között – termesztik, a Robustát pedig az alacsonyabb fekvésű részeken – 500 és 800 méter között, ami a Robusta számára még így is elég magasnak számít.

Az indiai fajták sajátos módon alkalmazkodnak a kivételes magassághoz, ahol több UV-sugárzás éri őket, és lassabban növekednek. Az Arabicák az ázsiai régió enyhe kávéinak legjobbjai közé tartoznak. A Nespresso kávészakértője szerint »telt ízük azonnal feltűnik, és érezhető bennük egy leheletnyi csokoládés aroma.«

A szüretelési időszak januártól márciusig tart.A kávé feldolgozása


Az Arabica és a Robusta kávékat kézzel szüretelik január és március között, vagyis a monszunesők érkezése előtt. A gyümölcshús eltávolítása előtt a termést gondosan átválogatják, és csak a hibátlan kávébogyókat tartják meg.

Az Arabica gyümölcshúsának leválasztása után a kávét erjesztik (nedves feldolgozás), így távolítják el a fennmaradó ragacsos réteget. A szabályozott eljárás során a termelők gondosan figyelnek arra, hogy elkerüljék a túlerjesztést, mert annak hatására a kávészemek is átvehetik az erjedt ízt. Ezek után a szemeket a jobb szellőzés érdekében egy nyitott udvarban, a napon szárítják.

A Robusta kávét a napon történő szárítás előtt szétválogatják. (Ez az ún. száraz feldolgozás, vagy természetes módszer.) A szárítást követően a kávészemeket hántolják és nagy lyukú sziták segítségével rostálják, hogy csak a legnagyobb szemek maradjanak meg. Ez a manuális válogatás garantálja, hogy a hibás, különösen a fanyar ízű fehér szemek kikerüljenek az alapanyagból. Ezért is látják el ezt a kávét ’no bianco’ (azaz fehérmentes) tanúsítvánnyal. Az Indiából származó Robusta kávéváltozatok nagy méretükről és sűrűségükről híresek.

Hogy a leszüretelt kávét ne érhesse a monszuneső, a termést a lehető leghamarabb elszállítják a legközelebb fekvő keleti kikötőbe, Chennaiba, majd – megfelelően szabályozott hőmérséklet és páratartalom mellett – Európába.

Finom aromái megőrzése érdekében az Arabica kávékat enyhén pörkölik. Ugyanakkor a Robusták testességének és intenzitásának érvényesítéséhez alapos pörkölés szükséges. A testesség kialakulását, valamint az íz kiemelését a rendkívül finom őrlés is elősegíti.Indiai kávékultúra

Egy indiai legenda szerint 1610-ben egy indiai származású muzulmán zarándok (vagy szentéletű arábiai Szúfi) rejtett hét kávészemet a ruhája alá, s csempészte ki őket Arábiából Karnátaka állam Chandragiri nevű hegyei közé. Itt a magok gyökeret eresztettek, a növény kivirágzott, és létre jött a világ első, Arábián és Abesszínián kívülről származó kávéfajtája.

India 150 éve folyamatosan termeszti és exportálja a különleges minőségű kávék számos változatát.

Maguk az indiaiak hagyományos módon, kávéfilteres edényekben főzött, cukorral és tejjel ízesített kávét isznak. A városi területeken ugyanakkor egyre nő a hasonlóan ízesített instant kávé fogyasztása is. Vidéken elterjedt a vízben egyszerűen felforralt, és pálma- vagy fehér cukorral édesített kávé készítése is.

 

indukciós főzés

Konyhatechnológia, melyben a fűtőeszköz mágneses energiával melegít. Az indukciós főzőlap szemre olyan, mint egy szokványos kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek találhatók. Az indukciós főzéshez a háztartásban szokásos edények nem, csak a mágnesezhető anyagokból (acéllemezből, öntöttvasból) készültek használhatóak. Kivétel ez alól az olyan rozsdamentes edény, amely háromrétegű fenékkel készült, és amelynek középső rétege mágnesezhető acéllemez. Amikor ilyet helyeznek a főzőlapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Amíg az edény a mágneses mezőben van, addig annak anyaga melegszik, ami felmelegíti az ételt. Mivel közvetlenül a főzőedény melegszik fel, nincs hőveszteség. A kerámiafelület akkor is hideg marad, ha be van kapcsolva a főzőlap, s az edény eltávolítása után a kerámiafelület gyorsan lehűl.

 

invert cukor

A répacukor (szaharóz) savas oldatokkal való hidrolízisének eredménye. A természetben jelen van egyes gyümölcsök levében, különösen a szőlőben. Az ~ a répacukorból híg savak, erjesztők stb. behatására szőlőcukorral együtt képződik; ezt a cukorelegyet nevezik ~nak. A borászatban az ~ a must/bor redukáló cukortartalma (gyümölcscukor). A mézben lévő ~ok mennyisége a tárolás során kismértékben állandóan változik. Ezt a változást a mézben lévő enzimek okozzák (elsősorban az invertáz). Az enzimek a mézben lévő szacharóz molekulát invert cukrokká (egy glükóz és egy fruktóz molekula) bontják.

 

ír gulyás

Hagyományos ír fogás, birka- vagy ürüborda, burgonya és hagyma egyenlő mennyiségben kerül bele. Vízzel vagy húsalaplével engedik fel, szorosan lezárják a fazekat, és 2-3 órán át lassú tűzön főzik. Legjobb, ha a tálalást megelőző napon készül, így jól összeérnek ízei.

 

ír kávé

Forró ital (szívmelengető); jó erős kávé, ír whiskey és némi cukor keveréke. Üvegkancsóban szolgálják föl, tejszínhabbal koronázzák.

 

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás