Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Lexikon

laktóz

A tejben és egyes tejtermékben előforduló természetes, ún. kettőscukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybél bolyhainak tövében található laktáz enzim bontja a ~t felszívódásra képes egyszerű cukrokká: szőlőcukorrá és galaktózzá. A cukornál kevésbé édes. Babaételekben és édességekben használják fel.

 

languszta

(Panulirus penicillatus, P. versicolor, P. elephas, fr. langouste, ném. Languste, ang. crawfish) 35-45 cm hosszú, az Atlanti-óceánban Floridától Brazíliáig a trópusi vizekben halászható, megnyúlt testű, olló nélküli rák, jól fejlett potrohhal, faroklegyezővel. A sziklás fenéken él, 150 méteres mélységig. Planktonokkal, algákkal, kagylókkal, halakkal táplálkozik, testét sűrűn álló tüskék borítják. Húsos potroha megbecsült csemege, a Földközi-tengeri ~ azonban nemzetközi egyezménnyel védett fajta.

 

lasagna [lazannya]

(ol. tsz. lasagne [lazannye]) 1. Széles (5 cm), lapos tésztacsík (tojással készül sima lisztből vagy tojás nélkül durumbúzából). 2. Egytálétel, a megfőzött tésztalapokat tepsibe fektetik, mártással rétegezik (általában paradicsomos, húsos és/vagy besamel-), sütőben aranyszínűre sütik.

 

lazac

(Salmo salar, fr. saumon, ném. Lachs, ang. salmon) Az atlanti lazac íváskor a tengerből a folyókba igyekszik, de egyébként a tenger az élőhelye. Ősszel ívik, az ikrák a folyók medrébe ágyazódva fekszenek egészen április-májusig, amikor kikelnek. A folyóban eltöltött 2-5 év során a lazacok átalakulnak, képessé válnak a tengeri életmódra, és. elindulnak a tenger felé. Az óceánban az atlanti lazac hatalmas területeket jár be, és rohamosan növekszik. 2-4 évvel később teljes ivarérettségben tér vissza a folyókba. Mérete elérheti a 150 cm-t, súlya a 35 kg-ot.
A lazac (és a pisztráng) farmokon nevelése ma már általános. Tápérték szempontjából kiváló termék, sok omega-3 zsírsavat és zsírban oldódó A- és D-vitamint tartalmaz.
A nevelt lazac egész évben kapható; frissen, fagyasztva, szeletelve, füstölve és pácolva.

 

lazacpisztráng

(Salmo trutta, fr. truite, ném. Meerforelle, ang. sea trout) A pisztráng a lazacfélék széles spektrumát felvonultató alfaja, sokféle variációban. Általában megkülönböztetünk tengeri pisztrángot, édesvízi (tavi) pisztrángot, barna pisztrángot és szivárványos pisztrángot. Ez utóbbit a tizenkilencedik században Kaliforniából telepítették Európába.
A lazacpisztráng gyorsan növő fajta, és különösen alkalmas a farmon történő tenyésztésre. Rengeteg omega-3 zsírsavat és zsírban oldódó A- és D-vitamint tartalmaz.
Frissen, fagyasztva, füstölve, kész és félkész állapotban értékesítik. Húsa elkészíthető sütve, főzve és roston sütve; felhasználható számos ételben.

 

lemon curd

lásd citromtöltelék, »citromtúró«

 

leng, ling, lingue

lásd északi menyhal

 

licsi

Kína két évezred óta kedvelt gyümölcse. A gyümölcs 3-5 centi átmérőjű golyó, melynek durva felületű héja ragyogó vörös, húsa fehér, selymes, édes. Ázsia és Amerika szubtrópusi övezetében termesztik, nyersen, gyümölcssaláták részeként, desszertként fogyasztják.

 

lime [lájm]

lásd zöldcitrom

 

limetta

lásd zöldcitrom

 

linzer

A Duna menti osztrák városban azt tartja a hagyomány, hogy a linzi nők sütöttek először a linzert, Bécsben viszont azt állítják, hogy egy Linzer nevű bécsi cukrász találta föl a híressé vált süteményt. Egy harmadik változat szerint Konrad Ernst Hager salzburgi érsek és Sigismund Chiemsel püspök szakácsa sütött először linzert Augsburgban, 1718-ban. Egy 1777. évi német szakácskönyvben már három, egy 1793-as bécsi szakácskönyvben pedig hatféle linzerrecept található.
A hazai legendárium szerint a budai Várnegyedben lévő Ruszwurm egyik korábbi üzemeltetője, Richter Lénárd készítette volna egyik törzsvendége, Linzer Rudolf főhadnagy tiszteletére, legalább 250 éve. (Rudnay János cikke nyomán)

 

linzertorta

A világ legrégebbi süteményreceptje (a 17. század végén jegyezték le), az ausztriai Linz városáról kapta a nevét. Édes, vajjal készült omlós tésztáját málnalekvárral és mandulával vagy dióval borítják be, és hagyományosan ropogósra sült tésztarács fedi. Szobahőmérsékleten kínálják.

 

liptói juhtúró

Évszázadok óta ismert juhtúró, melyet eredetileg a liptói (Szlovákia) hegyekben, Liptószentmiklós, Alsókubin környékén – juhtenyésztéséről híres vidéken – készítettek. Jellegzetes, enyhén csípős íze érlelés során alakul ki. Kis fahordókban hozták forgalomba. Létezik füstölt változata is. Számos ételben (sztrapacska, túróval töltött gombafej, túróval töltött hússzeletek) semmi mással nem helyettesíthető. (Rudnay János cikke nyomán)

 

lisztes vaj

lásd sűrítés

 

lisztszórás

lásd sűrítés

 

Louis-mártás [Luí]

Majonéz, csilimártás, tejszín, mogyoróhagyma, zöldbors, citromlé, fűszerek az összetevői. Használata – főleg a halvendéglőkben – a Crab Louis (tarisznyarák Louis-mártással) fogás kapcsán ismerős, de az öntet mindenfajta hideg halételhez különlegesen finom.

 

lutefisk [lútfiszk]

A skandináv országok specialitása a sózás nélkül szárított tőkehal. Hagyomány szerint a szárított halat nyolc napig váltott hideg vízbe áztatják felhasználás előtt. Ezután két napra kálium-hidroxid vizes oldatába, majd újabb két napra friss vízbe kerül, végül lassú tűzön 10-15 perces főzés adja az áttetsző végeredményt. Csak tálalás előtt kapja meg ízeit a szegfűborstól (Pimenta dioica), sótól és borstól. Besamel-mártás és főtt burgonya köríti.

 

lyoni mártás

Klasszikus francia mártás, demi glace, pirított hagyma és fehérbor felhasználásával. Megszűrve tálalják húsok, némelykor szárnyasok mellé.

 

lyoni módra

lásd lyonnaise, à la

 

lyonnaise, à la [á-lá-lioneez]

(fr. lyoni módra) Franciaország középső részén található Lyon, jó konyhájáról híres vidéken. A ~ fogásokat a hagyma használata jellemzi, mint a pommes ~ (lyoni burgonya), a szeletelt burgonyát a fölszelt hagymával együtt sütik meg.

 

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás