Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Lexikon

Oaxaca queso [oakszaka keszo]

oaxaca_sajtTehéntejből készült, félkemény mexikói sajtfajta, nevét Oaxaca régióról kapta. Sütés, pirítás hatására nyúlósan olvad. Íze a lágytól az édeskésen át a vajasig alakulhat. Az olasz provolone sajtra emlékeztet, felhasználják a sütőben készült vagy roston pirított mexikói ételekhez, szendvicsekhez, de pizza tetejére is olvasztják.

 

olasz mering

A hagyományos meringtől eltérően a tojásfehérjét a cukor helyett cukorsziruppal verik fel. Használják felfújtakhoz (szuflék), és olyan sütemények tetejére is szokták simítani, melyeket még visszadugnak a sütőbe, hogy egy kis színt kapjon (Rákóczi túrós stb.)

 

olasz salátaöntet

Olívaolaj, borecet vagy citromlé keveréke, melyet különböző mediterrán fűszerek ízesítenek: fokhagyma, oregánó, bazsalikom, kapor, édeskömény.

 

óriás laposhal

(Hippoglossus hippoglossus, fr. flétan, ném. Heilbutt, ang. atlantic halibut)  A laposhalak közül a legnagyobb, a szeme felőli oldala szürkés, a hátoldala fehér. A francia partoktól a norvég fjordokig, az izlandi és grönlandi partokig, az USA nyugati partjaitól Alaszkáig fordulnak elő. A fiatalabb egyedek Norvégia partjainál élnek, viszonylag sekély vizekben, míg az idősebb példányok általában a 300 és 2000 méter mélységű vizekben fordulnak elő. Szokásos súlya 25-50 kg, legfinomabbnak az 1-5 kilós kölyök példányokat tartják.
Az egyik legtöbbre tartott ehető halfajta, húsa ízletes, kemény és fehér. Szeletelve, frissen illetve fagyasztva kapható.

 

Orly módra

Halszelet (harcsa, esetleg ponty ~) sörtésztába mártva és kisütve.

 

osztriga

(Ostrea edulis, fr. huître, ném. Auster, ang. oyster) Több fajtája ismeretes, a görögök már tenyésztették is, bár sokáig a vadon élő és gyűjtött változatok voltak általánosak. Napjainkban az ~t ellenőrzött körülmények között tenyésztik, kelesztőkben, illetve temperált körülmények között, ahol természetesen fejlődnek. Addig növesztik a kagylót a tengerben elhelyezett dobozokban vagy védett fjordokban, míg piacképes méretét el nem éri.
Az ~ hagyományosan élve kapható; nyersen fogyasztják, néha kevés citrommal, ugyanakkor felhasználható mártásokban és meleg ételek elkészítéséhez is.
Kiváló cinkforrás, magas a réz- és vastartalma, de gazdag nikotinsavban, B12- és D-vitaminban is; egészséges arányban tartalmaz zsírsavakat, így omega-3-at is.

 

ördöghal

(Lophius piscatorius, fr. baudroie, ném. Seeteufel, ang. anglerfish) A 170 cm-ig is megnövő ördöghal könnyen felismerhető hatalmas fejéről, amely teljes testhosszának mintegy felét adja. A Földközi-tenger valamennyi, a Fekete-tenger déli partvidékén, továbbá a nyugat-afrikai és a portugál partoktól Észak-Norvégiáig és Izlandig mindenhol fellelhető. Az árapályos vizekben él, általában 600 méteres mélységig, de a tavaszi ívás idején akár 1800 méter mélyen is előfordul.
Ízletes, kemény, fehér húsa keresett csemege, megnyúzva, fej nélkül, illetve filézve kapható. Kitűnő fehérjeforrás, gazdag A-vitaminban, és jó adag szelént, cinket és kalciumot tartalmaz.

 

ötfűszer keverék

Igen széleskörűen használják a kínai konyhában ezt a fűszerkeveréket, melynek összetevői (egyenlő arányban) fahéj, szegfűszeg, édeskömény, csillagánizs és szecsuáni bors (kínai bors, fagara).

 

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás