Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Lexikon

quesadilla [keszádíjja]

(sp. tkp. ’sajtos’) 1. Tehéntejből készített ruganyos, tejszínes ízű sajt; erősen emlékeztet az olasz mozzarellára. Roston vagy serpenyőben pirítva rugalmas lesz, megpuhul, de nem olvad. Szendvicsekbe, burgerekbe, sajt borítású, kemencében sült ételek tetejére olvasztják. 2. Az ilyen sajttal készült lepény neve.

 

queso [keszo]

(sp. sajt) Az európai félkemény (olvasztható) sajtok neve/megfelelője a mexikói konyhában.

 

quiche [kíss]

Elzász-Lotharingia (ÉK-Franciaország) a hazája ennek a sós tésztafélének. Gyümölcstortaformát bélelnek ki omlós tésztával, melynek öblébe tejszínnel és fűszerekkel kevert tojás kerül (mindig), valamint (változóan) hagyma, gomba, sonka, kagyló, zöldfűszerek. A legismertebb a ~ Lorraine [kíss loreen], tölteléke húsos szalonna, néha illatos gruyère sajt. Cikkelyenként kínálják; lehet ízelítő, előétel, de első fogás is.

 

quinoa [kinoa]

chenopodium_quinoa0full_200(Chenopodium quinoa – Libatop) Leginkább a gabonafélékhez hasonlít, közülük is a köleshez áll a legközelebb. Lágyszárú, egynyári növény, akár 2 méteresre is megnő. Túl fejlett spenótra emlékeztet. Peruban 5000 éve termesztik, az inkák aranya néven említik. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék, tápanyag- és ásványianyag-tartalma messze felülmúlja a nálunk fogyasztott gabonafélékét.

 

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás