Keresés
Bejelentkezés Hírlevél Médiaajánlat Regisztráció

Keresés kulcsszava

Elkészítési idő
Étel
Alapanyag

Azonosító

Jelszó
Elfelejtett jelszó
Lexikon

udvarmester módra

Fűszeres vajjal tálalt borjú- vagy sertéssült

 

Unicum – hungarikum

A különleges gyógynövénylikőrrel először 1790-ben dr. Zwack, II. József udvari orvosa kínálta uralkodóját ezzel az itallal. Az egyedülálló gyógynövény-összetételű, illatos fekete likőr nyomban elnyerte a császár elismerését, s megszületett az Unicum.
Az első likőrgyár 1840-ben nyitotta meg kapuit Zwack József irányítása alatt, aki az eredeti recept alapján kezdte el a gyártását. Hamar védjegyzett termék lett, a fehér alapon piros kereszttel és jellegzetes üvegével együtt. A Zwack-gyár több mint 200 fajta italával a császári udvar hivatalos szállítója lett, és Közép-Európa egyik legjelentősebb itallepárlójává lépett elő. A II. világháború után a szinte megsemmisült épületben újra kezdődött a termelés, amit az államosítás tört meg. A Zwack család távozni kényszerült a cég éléről, az államnak egy meghamisított receptet adtak át. Zwack Péter édesapjával Milánóban, licenc alapján kicsiben kezdte el újra a gyártást az eredeti recept alapján.
Zwack Péter 1989-ben visszatért szülőhazájába, visszavásárolta a korábban államosított családi tulajdont, majd 1992-ben megalakult a Zwack Unicum Rt. (ma Zrt.), és ettől kezdve csak az eredeti recept szerinti Unicum van jelen a világpiacon.
Az Unicum több mint 40 fajta – a világ minden tájáról érkező – gondosan válogatott gyógy- és fűszernövényből készül. A gyógynövényeket néhány hétig alkoholban áztatják (kivonatolják), hogy a szükséges hatóanyagok kioldódjanak. Az alkoholt a gyógynövényekkel együtt felforralják, a párlatot elvezetik, majd visszahűtik. Ezután összekeverik a párlatot és a kivonatot, majd az elegyet 3 hónapig tölgyfahordóban érlelik. Az érlelés után az Unicumot karamellizált cukorral színezik és ízesítik, majd beállítják végleges alkoholfokát, és további három hónapig tölgyfahordóban érlelik, végül az italt leszűrik és palackozzák.

 

Kis betűméret Közepes betűméret Legnagyobb betűméret A hozzászólás funkció jelenleg még nem működik. Nyomtatás